Trekking kerékpárok

Trekking kerékpárok

A Mountain-Bike népszerűsége hosszú időn át töretlen volt, ám az utóbbi években új trónkövetelő lépett fel. Mára elmondhatjuk, hogy a vezető pozíciót átvette a Trekking Bike. Mit takar ez az elnevezés? Miért népszerű? 


A kerékpárgyártó/forgalmazó cégek egyik legfőbb törekvése, hogy minél szélesebb körű felhasználói igényeket tudjanak kielégíteni, a termékpalettán mindenki megtalálja a számára legideálisabb kerékpárt. Ezen törekvés egyik eredménye lett a Trekking bike.

Mit takar az elnevezés?
Pár évtizede a hobby kerékpározás egyetlen technikai eszköze az un. "félverseny" kerékpár, ezen belül a favorit pedig a Favorit kerékpár volt. Ezek a kerékpárok ideális túragépek voltak betonúton, könnyebb földutakon is elműködtek, de a felszereltségük bizony elég gyatra volt. A mountain bike megjelenésével azonban új korszak kezdődött. Új utak, lehetőségek nyíltak meg a kerékpárosok előtt, a mountain bike divat lett! Mint minden divatirányzatnál, itt is voltak, akik megtalálták a számításaikat és voltak, akik nagyot csalódtak.

A mountain bike, mint ahogy az elnevezése is mutatja, terepre készült. Széles gumiköpeny,  26"-os kerékátmérő a betonúton nagy menetellenállást , a robosztus, bütykös gumimintázat instabil kormányzást eredményezet. Ráadásul a puha, keresztmintás gumiköpenyek pillanatok alatt elkoptak az országúton. Sokaknak rá kellett ébredni, hogy ez a kerékpár tényleg oda való ahová tervezték: hegyi terepre, úttalan utakra. Az átlagos felhasználó számára ez a kerékpár túl kényelmetlen és lassú volt. Egy gyors, masszív és kényelmes kerékpárra volt szükség amely a családi kirándulástól a csomagos túrán át a könnyebb terepkerékpározásig, majdhogynem mindenre használható.  Ennek a kihívásnak próbált eleget tenni aTrekking Bike.

Kialakítása
 
A trekking bike tulajdonképpen egy keresztezése a régi félverseny kerékpárnak és a mountain bike-nak, modern kivitelben. A kerékméret 700c átmérő, a gumiköpeny ballonossága 32-47mm. A meghajtó rendszer a hegyikerékpároktól lett kölcsönözve, tripla első tárcsa, jellemző a 28/38/48 fogszám, hátul megint csak a hegyibringákra jellemző széles áttételtartomány található. A végeredmény egy gyors és masszív kerékpár, amely betonúton és könnyű terepen is otthon érzi magát. Túrázásra, kirándulásra a legideálisabb társ. 

Típusai
Cross Trekking: Ahogy a nevéből is kiderül ez egy "rázósabb" terepre készült trekking. Masszív aluváz, teleszkóp, erős, duplafalú felnik, esetenként tárcsafék. Nincs felszerelve kiegészítőkkel (sárvédő, csomagtartó..stb.). Földutakon, könnyű terepen használható.
Klasszikus Trekking Bike: Teljesen felszerelt trekking. Tartozék a sárvédő, csomagtartó, világítás. Jellemző, hogy a kiegészítők kifejezetten kényelmi szempontokat szolgálnak, pl. rugós nyeregcső, állítható szögű kormányfej. Ideális kerékpár csomagos túrára, kirándulásra. Főképp aszfaltozott útra tervezték.
Fitness kerékpár: Gyors és könnyű, aszfaltútra tervezett bringa. Közelít már a ?félverseny? kerékpárhoz, de ezt egyenes kormánnyal a trekkingekre jellemző meghajtórendszerrel szerelik. Jellemzően nem alapfelszerelés a sárvédő, csomagtartó, világítás. Ahogy a nevéből is kitűnik ez a típus legfőképpen hobby-sport célra készült. Túrázásra, terepre nem való.

A felsorolásból kiderül, hogy egyik trekking típus sem tudja tökéletesen helyettesíteni a versenykerékpárt és a hegyikerékpárt. Természetes, hiszen két teljesen különböző felhasználási területről van szó. Olyan kerékpár, ami mindenre jó, nincs! A trekking egy kiváló kompromisszum, képes a sebesség élményét megadni nekünk országúton, ugyanakkor lehetőségünk van elszakadni a forgalmas, benzingőzös betonutaktól. Ahogy a nevéből is kitűnik, a trekking bike egy igazi túrakerékpár. Csomagos túrákra, hétvégi kirándulásokra vagy éppen munkába járásra a legideálisabb választás.

/